16 Aralık 2011 Cuma

Hatay Lezzet Durakları....1

Hatay yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri. Hafta sonu yapacağımız hatay kaçamağının gezi planını hazırlarken odak noktasının yemek olmasına özen gösterdim.

Görülecek yerleri belirlerken de o yerin çevresinde ne yiyebiliriz düşüncesi hakimdi. 2 günlük gezi süresince tüm plana sadık kalındı ve yenmesi gerekenlerin %99'u afiyetle yenildi.

Öncelikle Hatay’da yiyebileceğiniz lezzetleri sıralamak isterim;
  • Kağıt Kebabı
  • Tepsi Kebabı
  • Kabak tatlısı
  • Katıklı Ekmek
  • Kömbe
  • Kaytaz böreği
  • Beyaz Simit
  • Humus
  • Haytalı
  • Künefe
  • Şam Oruğu
İsminde kebap geçen yemekler aslında kıymanın çeşitli hallerinden oluşuyor. Kuşbaşı et tarzı bir kebap bulmanız çok zor. (varsa da bize denk gelmedi.)
Bu yemekleri yiyebileceğiniz bir çok yer bulunuyor Antakya'da.(Yazının devamında Hatay, merkezi olan Antakya adıyla anılacaktır.)  Benim size önereceğim ise Sweyka restaurant... Eski bir binanın restorasyonu ile son derece şık bir görünüme kavuşan bu restaurant görünümü kadar yemeklerinin lezzeti ile de bizden tam not aldı.Cumartesi öğle ve akşam yemeğini bu restaurantta yedik. Akşam, fasıl eşliğinde Antakya yemeklerinin tadına vardık.
Sweyka'da yediğimiz lezzetler;
Sucuklu Rol (İçinde gerçek sucuk yok, sucuk baharatı yer alıyor.) Çok lezzetli... 
Kaytaz Böreği; İçinde kıyma olan mini bir pide...
 Şam oruğu; Bildiğimiz içli köfte ama çok lezzetli... (biraz fazla yağlı)
 Tepsi Kebabı;

 Katıklı Ekmek; İçinde ıspanak var.
Kağıt kebabı; Sweyka'daki bu kağıt kebabı da güzeldi ama bunu Sağıroğlu Kasabında yiyeceksiniz. O çoook lezzetliydi.
Maklube; Patlıcan içinde pilav.  Biraz yağlı bir yemek ama lezizzz...
 
Kabak Talısı;  Bildiğiniz Kabak tatlısı değil, balkabağından yapılmıyor bu tatlı.  biraz sert ama çok güzel bir tatlı. Meyve yiyormuş hissi veriyor.  üstüne tahin serpiliyor.
En iyi künefe Antakya’da yenir...

Merkezde adım başı künefeci göreceksiniz.  Herbirinde leziz künefeler yiyebilirsiniz ama biz işin kralında yemeyi tercih ettik. Kral künefe, Ulu Cami'nin tam karşısında, hele hava güneşli ise dışarda olan masalarda oturarak sıcacık küneflerinizi yiyebilirsiniz...



Künefeyi dondurma, kaymak ile yiyebilirsiniz ama en iyi süt içerek yenildiği söylenir. Ki bunu deneyen biri olarak oldukça başarılı buldum.  künefenin o tatlılığı sütle birlikte azalıyor. Künefenin içindeki peynir  yavaş yavaş erirken künefe ile boğuşmanız başlıyor. Yemesi eriyen peynir sebebiyle zahmetli ancak o zahmete değiyor.

Şimdilik bu kadar Antakya Lezzetleri ama henüz bitmedi.. devamı gelecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder